Söka jobb

Beroende på vilken typ av arbete du söker och vilken arbetets- och utbildningsbakgrund du har så kommer ditt jobbsökande att se lite olika ut.  I grova drag kan jobbsökare delas in i två kategorier; de som söker ett kvalificerat arbete och de som söker ett (eller flera) jobb med mindre krav på erfarenhet och utbildning.

Oavsett vilken typ av jobb du är ute efter så behövs ett giltigt arbetstillstånd (om du inte lyckas hitta en arbetsgivare som är villig att sponsra dig) och ett Social Insurance Number (SIN). SIN kan skaffas på ett Service Canada Center först efter det att du har ett arbetstillstånd i handen.

Tänker du stanna för en kortare tid och inte har några specifika önskemål på arbetsuppgifter och/eller regelbundna arbetstider erbjuds många möjligheter inom servicebranschen. Restaurangjobb, butiksjobb och liknande servicearbeten annonseras bland annat ut på websiten Craigslist (som är Kanadas motsvarighet till svenska Blocket). Trots att Craigslist och liknande websiter kan ge en god förståelse for vilka typ av arbeten som finns och vad arbetsgivare  i Vancouver efterfrågar, är det otroligt många personer som söker jobb denna väg. Även om online-ansökningar via Craigslist inte behöver vara bortkastad tid, sa uppnås i många fall snabbare resultat genom att göra spontanbesök hos potentiella arbetsgivare. Detta kan initialt verka skrämmande for en blyg svensk, men så fort några försök har gjorts så har den värsta obehaglighetskänslan hunnit lägga sig. Glöm inte att skriva ut flera kopior av din CV och lägga på ditt största leende innan du går ut!

Söker du ett kvalificerat jobb krävs betydligt mer omsorg och eftertanke, och som ny i Vancouver kommer en av dina största svårigheter att vara bristen på kontakter. Att ha kontakter och ett utarbetat nätverk spelar större roll i Vancouver än vad många ar vana vid från Sverige. Visst går det bra att söka jobb online också I Vancouver, men en del nyanlända upplever att det är svårt att nå fram både hos rekryteringsfirmor och vanliga företag. Rekommendationer kan ge dig ett stort försprång i jobbsökandet – kanske känner du någon som känner någon som jobbar på företag x i Vancouver? I så fall, ta tillfället i akt och fråga om jobbmöjligheter, de flesta är öppna för att föra ditt namn vidare om du visar på ambition och vågar ta for dig. Var också beredd på att saker och ting kan ta lite längre tid i Vancouver, takten är inte riktigt densamma som i Sverige. I expat-kretsar pratas det ofta om att det kan ta upp till sex månader att skaffa ett kvalificerat arbete – detta säger på inget sätt att det ar omöjlig att få arbete dessförinnan om du är lite kreativ. Det ar viktigt att hålla alla dörrar öppna – begränsa inte jobbsökandet till enbart en av de föreslagna metoderna ovan. Beroende på bransch, tjänst, erfarenhet och utbildningsbakgrund ser förutsättningarna olika ut.

En väsentlig del av ditt jobbsökande är din CV och dess innehåll. En kanadensisk CV skiljer sig något åt från en svensk CV, men är du en van CV-skrivare är det inte svårare än att uppdatera några saker – tänk anti-Jantelagen. Det är väl känt att svenskar är ganska återhållsamma med sina bedrifter, och detta bor finnas i åtanke när du “kanadensierar” din CV. Självklart ska man inte ljuga eller förvränga sanningen, men tänk på att du i ditt jobbsökande tävlar mot andra kanadensare och inte mot andra (återhållsamma) svenskar. Kanadensiska  arbetsgivare vill se vad du har presterat och uppnått, mätbara resultat och viktiga milstolpar bör lyftas fram. Konkreta dollarvärden och faktiska siffror imponerar, likaså gör “action”-ord som får vilka arbetsbeskrivningar som helst att låta spännande. Lättare sagt än gjort. Det kan vara väldigt  klurigt att själv se hur ens CV kan förbättras, att fråga en vän eller kollega brukar vara till stor hjälp. Slutligen, skippa foto på dig själv. I Kanada är det praxis att inte inkludera foto i jobbansökningar.

Vad ar dina erfarenheter från jobbsökande I Vancouver? Har du några användbara tips som du vill dela med dig av?