Network Menu

Boende

Varje år kommer många svenskar till Vancouver och behöver någonstans att bo för en kortare eller längre tid. Det vanligaste och kanske lättaste sättet är att hitta en bostad på plats. Det är relativt enkelt att hitta något att hyra med omedelbar tillgång, att bo på hotell eller hostel de första dagarna samtidigt som man går runt och kikar på olika boende är att rekommendera.

Beroende på om du söker ett tillfälligt eller permanent boende ser förutsättningarna lite olika ut. Kommer du att vara i Vancouver en kortare tid är delat boende ett smart alternativ, Vancouver är en av världens dyraste städer att bo i och delad hyra ger ekonomiska möjligheter att göra mer på fritiden.

Craig’s List är Nordamerikas motsvarighet till Blocket, och den mest användbara webbsidan för att hitta boende, vare sig det rör sig om förstahandskontrakt, andrahandsuthyrning eller delat boende. Bra länkar för familjer som letar boende är Sabbatical HomesPadMapper och St. Andrew’s Hall.

Tänk på att vara artig och personlig när du mailar angående boende. Kanadensare är generellt sätt artigare och har en mer personlig framtoning än vad svenskar har. Det är alltid lättare att få napp om man man uttrycker sig väl och på ett sätt som skapar förtroende. Om du har svårt att få napp, kontakta oss i SWEA Vancouver så kan vi stötta dig med ytterligare information och tips.

Om du är intresserad av att dela med en annan svensk, kan man efterlysa det via Facebookgrupperna ”Swedes in Vancouver” eller “Svenskar i Vancouver”. Något att vara uppmärksam är uttrycket ”420 friendly” som betyder att man är OK med att ens rumskamrat röker marijuana. Ofta betyder det att ens potentiella rumskamrat röker på en del. ”No smoking” inkluderar inte all sorts rökning, bara klassisk tobak.

Vancouver är geografiskt indelat i olika områden. Downtown brukar vara mest populärt för de som vill ha storstadspuls, men har också de högsta hyrorna. Andra områden att titta närmare på för den som vill ha nära till nattliv och aktiviteter är Main Street, Cambie och Kitsilano.

För familjer som letar boende bör man först undersöka olika skolalternativ för att se var det är lämpligt att bo. Hyran avgör naturligtvis också. De bästa skolorna ligger på västsidan och i West Vancouver, men där är det också dyrt att bo. Även om det är politiskt omstritt  att bedöma kvalitén på skolor kan den årliga The Fraser Report vara ett bra sätt att skapa sig en första uppfattning och begränsa antalet alternativ. Rapporten kan jämföras lite med de svenska centralproven, det ger en indikation om hur bra undervisningen är. Vissa skolor kan ha ett falskt lågt resultat eftersom skolans föräldrar ombetts bojkotta studien. Skolornas resurser kan påverka hur mycket tid som läggs ned på att öva på de centrala proven som ligger till grund för studien i British Columbia. Det som i slutändan avgör är ofta vilken lärare barnen får, men information om ”English as a Second Language (ESL) kan vara en annan bra måttståck att ta hänsyn till. Vissa skolor har så hög andel ESL att barnen inte ens pratar engelska på rasterna. Om man avser att stanna enbart ett år och vill att barnen lär sig bra engelska kan därför en skola där andelen ESL är lägre vara ett bättre alternativ. Dessutom kan de akademiska förväntningarna vara extremt höga, vilket kan bli tungt för ett svenskttalande barn som parallellt med undervisning ska lära sig ett nytt språk.