Network Menu

Viktig information

Information

Här finner du lite viktigt och nyttig information att tänka på innan och under din resa i Vancouver.

 

Inresetillstånd

Om du flyger till Kanada så måste du ansöka om ett så kallat eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar ca $7 (CAD) och måste ansökas innan avresa via Government of Canadas hemsida: eTA application.

Om du reser via land (bil, tåg, båt, etc) så behöver du inte skaffa ett eTA men du måste fortfarande ha rätt dokument med dig (pass, etc). För mer detaljerad information läs på Government of Canada hemsida: Visit Canada.

Det är upp till varje gäst att ordna med eventuellt inresetillstånd samt att ha alla sina resehandlingar uppdaterade och korrekta.

 

Resa från Vancouvers flygplatsen – YVR

Från Vancouvers flygplats (YVR) så kan man ta en taxi till hotellet men det går även att åka kollektivt. Transport till och från YVR.

Det kostar ca $31 (CAD) (exkl. dricks) att åka taxi till Downtown Vancouver, där konferenshotellet ligger. Vanligen tar taxibilarna fyra personer men det finns större taxiblar också, man kan behöva vänta lite längre på de större bilarna. Kom ihåg att ha hotellets namn/adress nära till hands så att chauffören vet vart du ska: Coast Coal Harbour Hotel, 1180 West Hastings Street, Vancouver BC, V6E 4R5. Kreditkort fungerar utmärkt som betalning (VISA, Mastercard, etc), men det går även att betala kontant. Det tar ca 30-40 minuter från flygplatsen till hotellet (beroende på trafik).

Om du istället vill åka kollektivt så beger du till en så kallad SkyTrain station som ligger precis i anslutning till flygplatsen. Då åker du tunnelbana hela vägen in till stan och går sedan en kort promenad till hotellet. Linjen som tar dig in till Downtown heter Canada Line (enda linjen som går till och från flygplatsen). Du åker till ändhållplatsen: Waterfront station. Därifrån är det ca 850 meter till hotellet. Biljetten köper du innan du går på tunnelbanan i särskilda kiosker som finns på stationen (Compass Vending Machine = CVM). Det är två zoner ner till Downtown och biljetten kostar ca $10 CAD.

 

Resa via land (bil, buss, tåg eller båt)

Om du anländer till Vancouver via bil, buss, tåg eller båt får du vara beredd att visa dina resehandlingar när du passerar gränsen. Hotellet ligger i Downtown Vancouver och beroende på transportmedel så hamnar du mest sannolikt i olika delar i staden. Kolla med buss-/tåg-/båtbolagen om de har “shuttles” vidare från ändhållplatsen. Om inte kan du kolla om du kan utnyttja den lokala kolletivtrafiken (Translink) eller helt enkelt ta en taxi sista biten (exempel på taxibolag: Vancouver Taxi, YellowCab, Black Top Cab, Richmond Taxi, North Shore Taxi, etc).

 

Försäkringar

Samtliga deltagare ansvarar för att teckna egen reseförsäkring med olycksfallsförsäkring för deltagande.

 

Valuta och köp i butiker

I Kanada är det kanadensiska dollar som gäller. För er som kommer från USA så är den kanadensiska dollarna låg vilket gör priserna förmånliga för er. För senaste uppdateringar om valutakursen kan du kolla på denna hemsidan: XE Currency Converter. Majoriteten av butiker och resturanger i Vancouver ta emot utländska kreditkort som VISA, Mastercard, American Express, etc. Men det är upp till dig att hålla koll på din banks växlingsavgift samt evetuella andra avgifter. Man kan växla pengar på många växlingskontor runt om i staden. Vissa uttagningsautomater (ATMs) kan ta en extra transaktionsavgift.

Den Kanadensiska dollarn är uppbyggd av 100 kanadensiska cents. Valör för mynten: 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter), $1 (loonie) och $2 (toonie). Valör för sedlarna: $5, $10, $20, $50, $100 och $1,000.

För de flesta inköp i Vancouver (British Columbia) läggs det på skatt; 7% Provincial Sales Tax (PST) och 5% Goods and Services Tax, federal (GST). Alkoholskatten är 10%. Vissa varor som mat, måltider på restaruang, böcker samt tidningar är GST och/eller PST fria.

 

Tidszon/Tider

Vancouver är del av Pacific Standard Time (PST), UTC -8 och vi använder oss av sommar- och vintertid.

Observera att alla tider som anges i SWEA Vancouvers program kommer att följa 24-timmars klockan. Tider kan komma att justeras och kommer uppdateras på hemsidan.

 

Språk

I Kanada är engelska och franska de två officiella språken. I Vancouver klarar man sig mycket bra på endast engelska.

 

Vancouver

Vancouver är beläget i British Columbia, med ca 630 000 invånare i centrala delen och totalt ca 2,4 miljoner invånare i storstadområdet. Med 23 olika stadsdelar finns här stort utbud av butiker, restuaranger och staden är extremt multikulturell. Naturen ligger väldigt nära tillhands med många möjligheter för vandring i fina skogar och naturområden. Bergskedjan North Shore Mountains sträcker sig i norra delen av staden och erbjuder både vinter- och sommaraktiviteter (skidåkning, vandring, mountain biking, etc). Stanley Park, en park på nästan 405 hektar räknas som en av Nordamerikas största (något större än central park i New York) och ligger i stadens nordvästra del. Man måste korsa parken om man ska ta sig via Lions Gate Bridge till norra delen av staden (North Vancouver, West Vancouver).

 

Mat/restauranger

Vancouver har en fantastisk och enormt utbud på restauranger, pubar, food trucks, caféer, etc. Runtomkring i staden hittar du mat får alla de olika asiatiska köken, mexikanst, franskt, lokala specialitéer, vegetariankst, veganskt, “comfort food”, lyxrestaruanger, något för söttanden, kaffe, ja allt man kan tänka sig. Tveka inte att fråga oss om tips och rekommendationer.

 

Dricks

I Kanada är det sedvanligt att dricksa när man äter ute på restaurang samt vid utnyttjande av tjänster som taxi, spa, hår- och nagelsalonger. En bra drickskala är 10%-20% på restauranger, är man en större grupp är dricksen oftast automastisk satt till 18%. 10%-15% är vanligt att dricksa taxi, spa, hår- och nagelsalonger.

 

Elektriska uttag

Elektriska uttag och spänningen (110 volt) är samma som i USA. Strömfrekvensen är 60Hz. Reser du hit utifrån Nord Amerika så behövs en adapter.

 

Klimat

Vancouver har ett milt klimat året om tack vare varma strömmar från Stilla havet. Hösten är ganska blöt med mycket nederbörd. Man kan jämföra hösten här med hösten i Sverige så tänk på att ha med långbyxor, långärmat, vind/regnjacka och heltäckande skor. Solglasögonen ska inte underskattas i oktober då solen kan glimta fram mellan molnen. Temperaturen i oktober brukar ligga kring 14°C (58°F).

 

Enheter

I Kanada använder man främst det internationella metersystemet. Temperatur, regnmängd, längd, vikt, hastighet, etc, anges i metriska enheter. Sträcka mäts i kilometer. Men man kan även använda amerikanska enheter för vikt (lb), längd (in, ft), yta (sq ft or in), volym (oz, gal), temperatur (°F) osv.

 

Konferenshotellet

SWEAs konferenshotel under regionmötet heter Coast Coal Harbour Hotel och ligger i delen av stadskärnan som kallas Coal Harbour. För att få hotellrummen till SWEAs konferenspris bokar du direkt via hotellet genom denna länk: Boka hotell här! Observera att för att få tillgång till det förmånliga konferenspriset så måste man boka via den angivna länken.

 

SWEA Informationsbord

Vi kommer att ha ett informationsbord på Coast Coal Harbour Hotel. Där kan man hitta de senaste uppdateringarna eller få svar på sina frågor. Det är även där man prickar av sig och anmäler att man anlänt till Vancouver och regionmötet.

 

SWEA produkter

Det kommer att finnas möjligheter att köpa SWEA produkter under flera tillfällen under regionmötet. Om din avdelning är intresserad av att sälja SWEA produkter var vänligen kontakta oss för detaljer: rmvancouver2018(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

 

Betalning

Betalning för mötena, middagarna samt utflykterna sker till SWEA Vancouver, om inget annat anges. Det finns några olika alternativ och vi hänvisas dig hit Betalning/anmälningsformulär, för att läsa om de olika betalningssätten i detalj. Så fort vi mottagit din anmälan kommer vi skicka dig all nödvänding information du behöver för att kunna betala på bästa och smidigaste sätt. Du blir registrerad till mötena, middagarna samt utflykterna när vi mottagit full betalning och en bekräftelse kommer skickas till den e-mail du angivit. Kom ihåg att alla priser anges i kanadensiska dollar och betalning skall ske i kanadensiska dollar.

 

Anmälningsavgift

För region- samt avdelningsrepresentanter tillkommer en anmälningsavgift på $90 men efter den 1:a augusti höjs den till $120. För medlemmar har vi lyckats hålla avgiften nere på noll men även här kommer den att höjas efter den 1:a augusti till $20, oavsett vilken del av mötet man anmäler sig till (möte, middagar eller utflykter). Anmälningsavgiften täcker extra kostnader som uppkommer i samband med arrangerandet av regionmötet.

 

Anmälan och återbetalning

Sista anmälningsdag är den 1:a september 2018. Anmälan görs via anmälningsformuläret och är bindande när betalning erhållits.

Vid återbud före den 1:a augusti återbetalas 50% av inbetald avgift. Vid återbud mellan den 1:a augusti samt 11:e september återbetalas 25% av inbetald avgift. Vid återbud efter den 11:e september kan ingen återbetalning ske.

 

Frågor

Har du frågor eller funderingar på saker som du inte fått svar på via hemsidan, tveka då inte att kontakta oss diret på rmvancouver2018(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com. Ge oss upp till tre arbetsdagar att återkomma med ett svar.

 

 

Tillbaka till RM huvudmenyn: RM Startsida

Klicka vidare till utflykterna här: Utflykter

Klicka vidare till middagarna här: Middagar

Klicka vidare till anmälningsformuläret här: Anmälningsformulär